Slechts 10% van de bevolking in China vraagt een certificaat aan voor 2e kind

één-kind beleid, china, beijing, twee kinderen

De traditie van grote gezinnen is veranderd in de loop der jaren in grote steden, dit komt met name door de economie en het beleid van de overheid, zo zeggen experts

Meeste paren willen hun gezin niet uitbreiden, dit is gebleken uit het lage aantal paren dat een verzoek heeft ingediend voor een tweede kind. Als koppels in aanmerking komen voor een tweede kind volgens het voormalige beleid zelfs dan zijn er ook maar 10% van de ouders die dit ook daadwerkelijk zouden doen. Dit is informatie die sinds vrijdag naar buiten is gekomen afkomstig van de gemeentelijke commissie voor gezondheid en gezinsplanning  in Beijing. Tegen het einde van oktober hebben ruim 55.851 paren aanvraag gedaan op een tweede kind in Beijing. Dit is maar één tiende van alle koppels in Beijing die volgens het onderzoek aanspraak kunnen maken op een tweede kind.

Vóór het nieuwe beleid mochten alleen ouders die enigst kind waren een tweede kind hebben in China. Sinds vorige maand heeft de overheid in China het beleid iets minder streng gemaakt, waardoor het mogelijk is voor veel koppels in China om een tweede kind te hebben.  Maar ondanks de media aandacht die dit onderwerp heeft gekregen moet men nog wel even wachten voordat het beleid officieel door het nationale volkscongres wordt goedgekeurd.

Tegen het einde van mei dit jaar hadden maar 1.45 miljoen stellen maar aanvraag gedaan op een tweede kind (volgens het oude beleid) en volgens de gemeentelijke commissie voor gezondheid en gezinsplanning in Beijing is dit slechts 13% van alle stellen die in aanmerking komen.

Ondanks deze cijfers kwam er ook naar buiten dat er elke maand tussen de 80.000 en 90.000 stellen aanvraag doen op een tweede kind zei de commissie.

Yuan Xin, een expert in bevolking studies aan de universiteit van Nankai in Tianjin, zei dat met de huidige ontwikkelingen in de Chinese economie en gemeenschap het nog wel even kan duren voor dat men zich gaat aanpassen aan het nieuwe beleid, dit geld speciaal voor de grote steden zoals Beijing.

‘’Het is een reguliere concept geworden onder bewoners van Beijing dat veel families maar één hebben. Na jaren van het gezinsplanning beleid hebben veel bewoners zich aangepast aan het concept.’’ Maar zo zegt de commissie van Beijing dat de stad zich na een decennia zal moeten aanpassen aan het nieuwe gezinsplanning beleid omdat dit uiteindelijk het bevolkingscultuur zal moeten verbeteren en ook de vitaliteit van de samenleving.

Suggestie

Het nieuws dat China het één-kind beleid gaat laten vallen wordt door vele be...